keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Katariina Järvinen: Saanko esitellä, monenlaiset minämme

© Kirjapaja

Katariina Järvinen

Saanko esitellä

Monenlaiset minämme
 
Kirjapaja
2017
 
221 sivua

Minuus ei synny vain tästä hetkestä ja menneisyydestä, vaan myös odotus tulevasta on läsnä.


Kirjastolaina

Katariina  Järvinen on sosiaalipsykologi ja antropologi, psykoterapeutti ja kouluttaja. Hänen uusimman kirjansa takakansi lupaa, että kyseessä on "kirja, joka saa sinut katsomaan itseäsi uusin silmin".

Jokaisella meistä, myös Sinulla joka luet tätä postausta, on oma minuus. Järvinen väittää kirjassaan, että tämä minuus ei olekaan yksilön omassa hallinnassaan, vaan joutuu ottamaan muiden näkökulmat huomioon. Hän näkee, että tämän suhde on jännitteellinen ja jatkaa, että Sinä et ole sinä, jos muut eivät anna siihen lupaa - tosin, jos et ole kameliontti. Toki on myös mahdollista, että minuutesi rajat eivät ole joustavaa laatua. Tällöin on todennäköistä, että kohtaat toisia useammin ristiriitoja ja podet samalla syntyneestä tilanteesta huonoa omaatuntoa.
 
Katariina Järvinen käsittelee kirjassaan minuutta myös kulttuurisidonnaisena kohteena. Nykypäivän minuuksissa hän näkee yhä sadan vuoden takaisen sääty-yhteiskunnan vaikutusta. Jos syntyessäsi saat "hyvät kortit", joissa on kuvattu sukusi tavat, tarinat sekä tavarat ja hyvällä onnella näistä syntyy kohdallasi jatkumo, olet vahvalla pohjalla. Mutta, jos jaossa ei ole ollut maallista mammonaa jaettavaksi asti, eikä suvullasi ole tarinaa kerrottavaksi jälkipolville, joudut kantamaan taakkasi ihan itse. Järvinen huomauttaakin, että nykypäivän "arvanheitossa" pelin ulkopuolelle voi joutua kuka tahansa tahtomattaan. Vaikka vielä edellisvuosisadan alussa ihmisarvosi nähtiin luokan, sukupuolen, ammatin, siviilisäädyn ja kansalaisuuden mukaan,  nykypäivän meno on "minä itse" -menetelmällä. Siinä nähdään karusti kolikon molemmat puolet.
 
Sosiaalisessa kanssakäymisessä olet aina estraadilla - vaikka pyrkimyksesi on olla vilpitön. Tässä on Järvisen mukaan hyvä mahdollisuus salaisuuksiin aina suoranaisiin valheisiinkin asti. Aina et näe naamion taakse, et edes oman naamion. Katariina Järvinen muistuttaakin, että ympäristöä peilataan aina yksilön omasta näkökulmasta käsin. Joskus yksilöstä tulee pieleenmennyt "kaksilo", kun kumppanin minuus kasvaa kieroon. Siinä on Järvisen mukaan edessä kohtalonkysymys: "millaisiin kaksiloihin ja kokoonpanoihin yksilö elämänsä aikana päätyy?" Näytelmäsi roolisuorituksessa olet kolleegojesi armoilla hyvässä ja pahassa. Aina olet roolisi vanki!
 
Tälläkin kirjalla saadaan osuma Helmet-lukuhaasteessa. "Kirja kertoo sinusta" , Saanko esitellä - monenlaiset minämme, osuma 13!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti